Babka marchewkowo-pomarańczowa

Wspaniała, pełna smaku cudowna babka. Polecam.

Składniki:

150 g startej na drobnych oczkach marchewki

100 g mąki pszennej

150 g cukru

3 jajka

150 g orzechów włoskich

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórki pomarańczowe Helio

2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

3 łyżki cukru pudru

masło i bułka tarta do posypania formy

Jajka utrzeć z cukrem aż masa zrobi się biała.Dodajemy posiekane orzechy, marchewkę, skórki pomarańczowe, mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut – do suchego patyczka.

Po ostygnięciu babki wyjmujemy ją z formy i polewamy lukrem zrobionym z soku pomarańczowego i cukru pudru.

Pycha.

artykuł sponsorowany

babka1

babka2

babka3

babka4

babka5

babka6

babka7

babka9