Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Nie macie pomysłu na coś słodkiego do sobotniej kawy?

Polecam szybką babkę cytrynową.

Składniki:

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 1/2 szkl. mąki

1 szkl. cukru

1 kostka margaryny (250 g) lub masła

1 szczypty soli

4 jaja

1 cytryna sparzona, dobrze umyta

 

Białka z 4 jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli.

W oddzielnej misce ucieramy margarynę z cukrem. Dodajemy powoli żółtka. Nadal ucieramy. Dodajemy startą skórkę z cytryny, mąkę z proszkiem, powoli mieszamy.

Do masy dodajemy białka. Mieszamy delikatnie.

Wykładamy do formy nasmarowanej tłuszczem.

Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

babka cytrynowa

 

 

Comments are closed.