Arte Culinaria Italiana – XIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej 10 marca 2018 Blue Diamond Rzeszów

10 marca 2018 w Hotelu Blue Diamond w Rzeszowie odbył się Arte Culinaria Italiana – XIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej.

1

Niezwykłe wydarzenie podczas którego spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi kucharze znanych polskich restauracji, gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej.

Pierwsze danie, które wykonywali kucharze walczący o tytuł najlepszych miało być wykonane z użyciem makaronu marki Barilla – Sponsora Strategicznego konkursu. Drugie danie miało zostać przygotowane z wykorzystaniem rostbefu marki Sokołów.

Na stołach podczas konkursu można było dostrzec także produkty Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, oliwy Monini.
Profesjonalne Jury oceniające dania kucharzy z wielu najlepszych i uznanych restauracji oraz hoteli z całej Polski.:

  1. KRZYSZTOF SZULBORSKI- PRZEWODNICZACY JURY
  2. ANDREA CAMASTRA
  3. KURT SCHELLER
  4. TEOFILOS VAFIDIS
  5. ANDRZEJ POLAN
  6. JAROSŁAW UŚCINSKI
  7. WIESŁAW BOBER

12

To oni oceniali dania przygotowane przez młodych adeptów kulinarnych.

Miałam okazję spróbować kilku dań 🙂 Podzielił się nimi ze mną Giancarlo Russo. Wspaniały Włoch, ciepły, sympatyczny, niezwykle życzliwy.

Gian

Wielu wspaniałych kucharzy, autorytetów kulinarnych.

cu

Wspaniały Kurt Scheller

111

Andrzej Polan, Jacek Kempa, Krzysztof Szulborski i ja 😉

122

Andrzej Polan

1222

Theofilos Vafidis

Wspaniała porcelana DAJAR HORECA. Oszałamiające kształty, wykonanie, dopracowane w każdym calu. Dania na tej porcelanie prezentowały się znakomicie.

222

danie1

danie2

danie3

danie4

danie5

danie6

Wspaniała ekipa gwiazd. Z przesympatycznym i zawsze uśmiechniętym Pawłem Stasiakiem (na zdjęciu tylko on, ale w drużynie był ze swoją siostrą Darią).

Zapach jaki było czuć przy ich stanowisku był fantastyczny. Podali penne z klopsikami i sosem ze świeżych pomidorów i nutką bazylii.

Podczas gotowania rozmawiali z publicznością, udzielali wywiadu, żartowali. To nie było zwykłe gotowanie, to było spotkanie z fajnymi ludźmi. Dało się wyczuć ich wspaniały stosunek do szefów kuchni, którzy zaglądali na ich stanowisko, chcąc coś pomóc, doradzić, którzy co chwilę próbowali ich dania, by wesprzeć ich w kreowaniu idealnego smaku. Sama miałam ochotę zanurzyć w patelni swoją łyżkę 😉

Niesamowicie poradzili sobie także Krzysztof Ignaczak i Grzegorz Barłog.

Przygotowali spaghetti z pomidorami i bawette. Zapach sosu było czuć na całej sali. Wspaniały, aromatyczny, z dużą ilością świeżych ziół i przypraw. To niezwykłe jak Panowie fantastycznie poradzili sobie w kuchni.

Na zdjęciu także Andrzej Ławniczak i Dariusz Ratuszniak, a także Leszek Wiśniewski.

Wspaniali 🙂 – to była dla mnie ogromna przyjemność być nieopodal takich znakomitych ludzi, kucharzy.

najlepsi1

najlepsi2

Wśród gwiazd wystąpili/gotowali także:

Zygmunt Chajzer i Tomasz Lachowicz

Zbigniew

Zyg

Zygmunt1

Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz:

Tomasz tomasz2 Tomasz4

Kozlowicz1

Tomasz Kozłowicz i Michał Markowicz

Kozlowicz2

Tomasz Kozłowicz i Dariusz Ratuszniak

leszek1

Leszek Wiśniewski i Bożena Szczepańska

Z Panem Leszkiem miałam przyjemność zamienić kilka zdań. Bardzo miły, otwarty Pan Kapitan Pirat 😉 To niezwykła postać, choć niewielu pewnie znana. Pan Leszek organizuje zawody dla wędkarzy, a także organizuje rejsy wędkarskie. W tym środowisku jest ogromnie ceniony. Mówi się, że gdy płynie się w rejs z Kpt. Leszkiem Wiśniewskim, to wspaniały połów gwarantowany.

Marzy mi się taka wyprawa i możliwość przyrządzenia później takiej świeżej ryby.

Zapraszam do obejrzenia wideo relacji. Słowa są zbędne w obliczu tak fantastycznego wydarzenia.

Wśród wystawców sponsorów oprócz wspomnianego DAJARU który zrobił na mnie ogromne wrażenie, były także makarony Barilla, Sokołów.

Można było także zobaczyć: 123gastro.pl, janex, Gastro Magic Service, Prymat, Coppola Foods, De Care, Żywiec Zdrój, Oerlemans, Casa Pecunia, Partner Center i kilku innych sponsorów i współorganizatorów.

artykuł sponsorowany